tirsdag 26. juni 2007

Syndere i sommersol

Denne korte boken av Sigurd Hoel fra 1927 ble jeg ferdig med igår. Den handler om en gjeng unge kvinner og menn i 20-års alderen som tilbringer sommerferien sammen i skjærgården.

"Vi hadde snakket om tingene før vi reiste ned, alle åtte, og vi var blitt enige om at vi fikk finne oss i den erotikk som oppsto av samværet. Men noe tøys ville vi ikke vite av i den forbindelse. Ingen dramaer, ingen sjalusi, ingen slagsmål, ingen mord eller selvmord."

Dette løftet klarer de ikke og holde og det oppstår mye dramatikk. Det er veldig viktig for dem å ikke drive med selvbedrag, det tilhørte den forrige generasjonen. Likevel viser det seg etterhvert at alle bedrar seg selv på en eller annen måte. Først helt på slutten stiger flere ut av selvbedraget og vedkjenner seg sine virkelige følelser. Denne romanen fikk mye kritikk da den kom ut. Den ble regnet som svært dristig på grunn av at personene i boken er svært frigjorte, både seksuelt og intellektuelt. Spesielt det at kvinnene var så frigjorte virket støtende. Idag virker ikke denne romanen støtende, men ganske så uskyldig. Likevel virker den ikke gammeldags. Fin sommerbok, med masse intriger og et lett språk.




Ingen kommentarer: